субота, 24 грудня 2011 р.

Як працюючи вдома не зїхати з розуму

На сучасному ринку праці відзначається тенденція до індивідуальної діяльності на дому. Журналісти, рекламщики, дизайнери, інформатики, архітектори, економісти та багато інших фахівців переходять в режим незалежної роботи. Благо, для цього є всесвітня мережа. І добре, якщо людина, якій доводиться заробляти в інтернеті, домосід і любить самотність. А от коли характер абсолютно протилежний, як повітря потрібно колектив, живе спілкування? Тут і до депресії недалеко.

Звичайно, від домашньої праці не сходять поголовно з розуму. Але сидіти цілими днями в чотирьох стінах може негативно позначитися на психіці. Дуже важливо цього не допустити, тобто прийняти профілактичні заходи.



Обов'язково правильно розподіляти навантаження. Так, це не просто, особливо, якщо врахувати специфіку віддаленої роботи: сьогодні багато замовлень, а завтра ні одного. Тоді в організації своєї праці, слід враховувати дану особливість, мати запасні варіанти. Наприклад, копірайтер, який знає, що в один день він може отримати величезну кількість замовлень, а на іншій залишитися без роботи, повинен мати готовий план дій на будь-який з цих випадків. Скажімо, присвятити вільний день домашнім клопотам, оновлення свого портфоліо, резюме, навчання, створення особистого сайту, пошуку нових джерел доходу. Головне - не простоювати, не байдикувати.

Якщо роботи в один день набралося дуже багато, не намагатися виконати всі відразу. Розібратися з пріоритетами, вибрати найбільш вигідні та цікаві замовлення, залишивши інші.

Дуже важливо досить відпочивати. Не випадково існують вихідні, святкові дні та відпустку. Ними не можна нехтувати. Вони обов'язкові. Також, як і нічний відпочинок. У гонитві за грошима, багато хто не щадять себе, нехтують відпочинком. У результаті заробляють не гроші, а психічні розлади у вигляді депресії, безсоння, панічних атак і т.п.

Спілкування з людьми, друзями, родичами, сусідами також допоможе уникнути смутку і пригніченого настрою. Варто гуляти, влаштовувати зустрічі зі знайомими, вилазки на природу, в театр, кіно.

Зазвичай робота вдома означає багатогодинні сидіння перед комп'ютером. Якщо людина, яка працює в офісі, хоча б кілька сотень метрів на день ходить по вулиці, то фрилансер може взагалі не виходити з дому. А це практично нульова фізичне навантаження, що дуже швидко позначається на здоров'ї. Тому бажано записатися в тренажерний зал, басейн, займатися два-три рази на тиждень якимось спортом, гімнастикою.

Немає коментарів:

Дописати коментар